Thursday, August 15, 2013

Rahsia kekayaan Dan Kejayaan : Konsep Menyumbang (Power of Contribution) Dan Konsep Menerima (Power of Receiving)

Pada nukilanzz saya yang lepas, saya ada menulis serba sedikitzz tentang konsep bersedekah atau power of giving. Namun ianya adalah berlainanzz dengan konsep menyumbang (Power of Contribution) walau pada maksudnya itu adalah hampir samazz.

Konsep menyumbang (Power of Contribution) ini saling berkait rapatzz dengan konsep menerima (Power of Receiving). Untuk memudahkan pemahamanzz anda, saya lebih gemar menggunakan tangki air sebagai perumpamaanzz. Cuba anda lihat pada tangki air yang ada di dalam rumahzz anda. Dari tangki air itu terdapat banyakzz saluran-saluran air yang dipasang dan saluran itu pula dipasangkan ke paip-paipzz di dapur, di tandas, dan sebagainya. Manakala salurzz yang dipasangkan ke tangki air tersebut untuk menerima air dari puncanya pula hanya satu saja. Setuju?

Seandainya salah satu atau beberapa salur paipzz seperti salur paip tandas, dapur, atau sebagainya tersumbat maka air dari tangki rumah anda tadi pasti tidak dapatzz digunakan sebaiknya. Bahkan air yang ingin masuk ke tangki itu pula mungkin akan melimpah keluarzz tanpa anda sedari dan air yang ada di dalamnya pasti akan berkarat dan keringzz jika tidak digunakan. Setuju?

Baik, di sini apa yang saya ingin sampaikanzz ialah tangki air itu boleh diibaratkan sebagai diri andazz dan air itu pula adalah rezeki yang diberikan oleh Yang Maha Esa. Salur-salur paipzz itu pula diibaratkan pula sebagai tempat atau pihak lain dan satu salurzz yang dipasangkan ke tangki itu pula ialah Pemberian Yang Maha Esa.

Jadi air yang ingin diberikan pada tempat-tempatzz (pihak-pihak lain) tertentu perlulah melalui tangki air (diri anda). Setuju? Bayangkan jika tangki air (diri anda) tidak mampu mengalirkanzz air (rezeki) yang diterima ke tempat lain (pihak lain) akibatzz dari salur yang tersumbat tadi. Bukankah air (rezeki) itu akan melimpahzz (membazir) dan air (rezeki) lain yang sedia ada di dalam tangki air (diri anda) itu pula lama-kelamaan akan jadi berkaratzz (hilang nilai) dan kering (hilang) begitu saja tanpa anda sedari?

Saudara dan saudari yang dihormati, 

Jika anda faham akan konsep menyumbang (Power of Contribution) dan konsep menerima (Power of Receiving) ini, saya yakin anda pasti setuju dengan perumpamaanzz yang saya berikan tadi. 

Perhatikan sekali lagi bahawa air yang ingin disalurkan ke tempat-tempatzz lain untuk kegunaan dan kesenangan pihak lain perlulah sentiasa bersihzz dan tiada apa-apa masalah timbulzz sewaktu proses ini dilakukan. Inilah yang dinamakan kuasa menyumbang (Power of Contribution).

Jadi apabila proses ini tiada gangguanzz maka amatlah mudah untuk tangki air ini menerima dan terus menerima air yang ingin disalurkanzz ke dalamnya. Ini pula dinamakan sebagai kuasa menerima (Power of Receiving).

Namun persoalannya di sini, bagaimana ianya harus dilakukanzz. Apakah perkara pertama yang anda perlu buat untuk melihat keberkesanan dua konsep ini?

Lihat, tadi saya ada menyebut tentang salur paipzz yang tersumbat dan akibatnya. Cuba anda fikirkan sejenak. Apa yang akan berlaku jika salur paip ini dibaiki dan tidak tersumbatzz lagi?

Ya, betul. Untuk memastikan diri anda ini menjadi penerima rezeki atau tangki air yang terbaikzz, anda perlu memastikan bahawa diri anda adalah pemberi atau penyumbang yang terbaik terlebihzz dahulu. 

Demikian anda pasti akan merasai nikmatzz kekayaan dan kejayaan yang bakal diberikan kepada anda oleh Yang Maha Kuasa.

Akhir sekali saya memohon ampun dan maaf jika bahasazz yang saya gunakan ini terlalu kasarzz dan biadapzz. Saya juga ingin mendoakan agar anda yang membaca dan berkongsikan ia dengan orangzz lain akan mendapat kekayaan dan kejayaan daripada Allah S.W.T. Insha Allah.

> Dozz or Diezz<
   Captain Azrin

Wednesday, August 14, 2013

Amalan Bersedekah (Power of Giving) Itu Sungguh Indah.

Sedarzz atau tidak ramai di kalangan kita ini beranggapanzz bahawa amalan bersedekah (Power of Giving) itu hanya perlu dibuat oleh orangzz yang berduit atau apabila mereka menpunyai duitzz atau sudah jadi kaya sajazz. Namun ada juga yang mengatakan bahawa jika mereka selalu bersedekah je lama-kelamaan duitzz mereka akan habis dan mereka akan jadi miskinzz.


Anggapanzz sebegini adalah salah sama sekali. Kenapa mereka beranggapanzz sebegini? Sebenarnya mereka ini masih tidak fahamzz apa itu konsep bersedekah (Power of Giving) ini. Ya, bersedekah itu boleh diumpamakan seperti memberizz sesuatu kepada pihak lainzz untuk menyenangkan mereka dan ianya dilakukan secara ikhlas kerana Allah S.W.T. Sesuatuzz ini pula bukan saja bermaksud duitzz bahkan tenaga, masa, fokus, ruang, dan sebagainya.

Tak dinafikanzz juga ramai yang memahami teori bersedekah (Power of Giving) ini. Namunzz apa yang menyedihkan pula, ramai juga daripada mereka ini pula sama sekali tidakzz mempraktikkan teori bersedekah yang difahaminya inizz. 

Kenapa ini terjadizz?

Para pembaca yang saya hormati, cuba anda lihatzz mereka yang selalu mengamalkan amalan bersedekah (Power of Giving) ini? Adakah hidupzz mereka ini sentiasa dalam kesusahan? Jika mereka pula selalu memberi duitzz kepada orang yang tidak berupaya dan memerlukannya, adakah mereka ini menjadi miskinzz papa kedana?

Ada juga pihakzz yang menganggap bahawa jika mereka sedekahkan (giving) duit maka merekazz akan dapat habuannya dalam bentuk duitzz juga sekelip mata saja. Dan apabila tanggapanzz mereka ini tidak menjadi lantas mereka tidakzz percaya dengan konsep bersedekah (Power of Giving) ini. 

Saudara dan saudari sekalian, sedarlah bahawa janji Allah itu PASTI! dan Dia tidakzz akan sesekali memungkiri janji-Nya.Cuma apa yang anda perlu percayazz bahawa Allah pasti akan membalas setiap apa kebaikanzz yang anda lakukan dalam bentuk kebaikan juga samada cepat atau lambatzz.

Tidak semestinya anda berikan duitzz dan anda akan dapat duitzz semula. Sebenarnya banyak lagi perkara kebaikan yang Allah akan berikan sebagai balasanzz misalnya dinaikkan pangkat, diberikan rumah, dan sebagainya.

Demikian saya juga ingin mengingatkan dirizz saya ini agar kita bersama-sama mengamalkanzz konsep bersedekah (Power of Giving) ini ye.

> Dozz or Diezz <
   Captain Azrin

Wednesday, August 7, 2013

Kuasa Memilih Terletak Di Tangan Anda.

Setiap orangzz yang lahir di muka bumi ini adalah juara. Setuju? Ini kerana sebelum lahirzz lagi mereka telah berusaha bermati-matianzz untuk lahir ke muka bumi.

Mereka yang dalam bentuk spermazz itu telah berkejar-kejaran sehinggalah berjaya bersenyawa dengan ovum yang satu itu. Maka lahirlah seorangzz wira di muka bumi ini dengan izin-Nya.

Namun begitu, apa yang membuatkan mereka semakinzz hari semakinzz lemah jiwanya adalah kerana faktor-faktor di sekelilingzz mereka. Adakah ibu bapa merekazz, keluarga merekazz, kenalan merekazz, rakan-rakanzz, atau orang-orangzz yang mereka temui setiap hari?


Di sini saya ingin menegaskan bahawa seseorangzz itu akan menjadi positif jika keadaanzz di sekeliling mereka itu adalah positif. Tidak kira siapa yang berada di sekelilingzz mereka, apa yang mereka buatzz, dan sebagainya. Maksudnya di sini. Apa yang paling dekatzz dengan mereka.

Cuba anda lihat pada seseorang yang berjayazz itu. Apakah faktor-faktorzz yang ada di sekelilingnya? Ke manakah tempatzz yang mereka selalu pergi? Siapakah orang yang mereka selaluzz temui dan berbualzz? Apakah yang mereka bualkanzz, fikirkanzz, dan rancangkanzz?

Di dalam halzz ini bukan ibu bapa, keluarga, atau rakan-rakan anda yang perlu dipersalahkanzz tetapi diri sendiri yang perlu disalahkanzz. Setuju?

Kita selalu menganggapzz bahawa orang yang berjayazz, kayazz, dan positifzz itu adalah seorangzz yang sombong, berlagak, dan hanya berkawan dengan orangzz di kalangan mereka sahajazz. Nak lepak minumzz dengan kita ni, jangan haraplahzz.

Namunzz ada seperkara yang anda perlu tahu bahawa orang-orangzz biasa pun tak nak berkawanzz dengan orang-orang yang berjayazz.

Ya, memang benarzz. Kenapa ini semua terjadi? Sedarzz atau tidak ini semuanya disebabkan oleh diri anda yang memilihzz untuk berada dikalangan orangzz yang berjaya atau orangzz yang biasa-biasa.

Anda tentu pernah dengar ayatzz ini, "orang yang selalu berkawan dengan pencuri walaupun dia tidak mencuri, lama-kelamaan dia pun akan jadi seorangzz pencuri juga" atau "orangzz yang selalu berkawan dengan tukang masakzz, lama-kelamaan dia pun akan jadi tukang masak juga." Anda setuju?

Jika hari ini anda tidakzz menggunakan kuasa memilih anda itu dengan baikzz, maka akan sebenarnya telah mensia-siakan peluangzz yang tuhan telah berikan kepada anda itu. Mulai saatzz ini, jadilah seseorangzz yang suka memilih. Pilihlahzz dengan siapa yang anda ingin berkawanzz kerana dengan kuasa memilih itulah yang akan menjadikan siapa andazz dalam masa 5-10 tahun akan datangzz.

> Captain Azrin <
   Dozz or Diezz

Monday, August 5, 2013

Salam Ramadhan Al-Mubarrak

Assalammualaikum dan salam Ramadhan Al-Mubarrak kepada anda sekalianzz. Alhamdullillah kerana kita diberikan kesempatanzz untuk bertemu dengan bulanzz yang penuh barakah ini dan diharapkan kita akan temuinya pada tahun-tahunzz yang akan datang. Insha Allah.

Mungkin ramai yang telahzz tertanya-tanya ke manakah Captain Azrin telah menghilangzz? Adakah beliau sengaja menyepikan diri atau sedangzz menjalankan projek-projek berbillion ringgitzz?

Sebenarnya dalam beberapa bulanzz yang lepas, saya telah melalui beberapa proseszz transformasi diri supaya diri saya menjadi lebih baguszz dari yang sebelum ini. Berbagai-bagai kursuszz dan kelaszz yang telah saya hadiri dan kesemuanya diajar oleh mentor-mentorzz yang telah pun menjadi multimillionaire. Ya, memang terasa sangatzz perbezaannya apabila menuntut ilmu dengan mereka ini kerana banyakzz pengalaman dan ilmu baruzz yang telah dipelajari.

Jika saya nak ceritakan di sini tentangzz pengalamannya mungkin sampai habis raya pun cerita saya ni tak habiszz. Hehehehe. Walaubagaimanapun, saya tetapzz akan berkongsi dengan anda semua tentang pengalamanzz saya ini. Transformasi diri dari orang yang biasa-biasa menjadi orang yang luar biasa hebatzz.

Jika sebelum ini orang hanya kenali saya dengan panggilanzz Captain Azrin tapi setelah dikurniakan darjah kebesaran oleh Sultan Perak. Sekarang ini saya dah bergelarzz Dato Azrin. Alhamdullillah, rezeki yang melimpah ruahzz.

Jangan risau, semua ini saya akan kongsikanzz dengan anda dalam coretanzz saya yang seterusnya. Nantikannya ye.

> Dozz or Diezz <
   Captain Azrin

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Elf Coupons