Wednesday, August 14, 2013

Amalan Bersedekah (Power of Giving) Itu Sungguh Indah.

Sedarzz atau tidak ramai di kalangan kita ini beranggapanzz bahawa amalan bersedekah (Power of Giving) itu hanya perlu dibuat oleh orangzz yang berduit atau apabila mereka menpunyai duitzz atau sudah jadi kaya sajazz. Namun ada juga yang mengatakan bahawa jika mereka selalu bersedekah je lama-kelamaan duitzz mereka akan habis dan mereka akan jadi miskinzz.


Anggapanzz sebegini adalah salah sama sekali. Kenapa mereka beranggapanzz sebegini? Sebenarnya mereka ini masih tidak fahamzz apa itu konsep bersedekah (Power of Giving) ini. Ya, bersedekah itu boleh diumpamakan seperti memberizz sesuatu kepada pihak lainzz untuk menyenangkan mereka dan ianya dilakukan secara ikhlas kerana Allah S.W.T. Sesuatuzz ini pula bukan saja bermaksud duitzz bahkan tenaga, masa, fokus, ruang, dan sebagainya.

Tak dinafikanzz juga ramai yang memahami teori bersedekah (Power of Giving) ini. Namunzz apa yang menyedihkan pula, ramai juga daripada mereka ini pula sama sekali tidakzz mempraktikkan teori bersedekah yang difahaminya inizz. 

Kenapa ini terjadizz?

Para pembaca yang saya hormati, cuba anda lihatzz mereka yang selalu mengamalkan amalan bersedekah (Power of Giving) ini? Adakah hidupzz mereka ini sentiasa dalam kesusahan? Jika mereka pula selalu memberi duitzz kepada orang yang tidak berupaya dan memerlukannya, adakah mereka ini menjadi miskinzz papa kedana?

Ada juga pihakzz yang menganggap bahawa jika mereka sedekahkan (giving) duit maka merekazz akan dapat habuannya dalam bentuk duitzz juga sekelip mata saja. Dan apabila tanggapanzz mereka ini tidak menjadi lantas mereka tidakzz percaya dengan konsep bersedekah (Power of Giving) ini. 

Saudara dan saudari sekalian, sedarlah bahawa janji Allah itu PASTI! dan Dia tidakzz akan sesekali memungkiri janji-Nya.Cuma apa yang anda perlu percayazz bahawa Allah pasti akan membalas setiap apa kebaikanzz yang anda lakukan dalam bentuk kebaikan juga samada cepat atau lambatzz.

Tidak semestinya anda berikan duitzz dan anda akan dapat duitzz semula. Sebenarnya banyak lagi perkara kebaikan yang Allah akan berikan sebagai balasanzz misalnya dinaikkan pangkat, diberikan rumah, dan sebagainya.

Demikian saya juga ingin mengingatkan dirizz saya ini agar kita bersama-sama mengamalkanzz konsep bersedekah (Power of Giving) ini ye.

> Dozz or Diezz <
   Captain Azrin

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Elf Coupons