Wednesday, August 7, 2013

Kuasa Memilih Terletak Di Tangan Anda.

Setiap orangzz yang lahir di muka bumi ini adalah juara. Setuju? Ini kerana sebelum lahirzz lagi mereka telah berusaha bermati-matianzz untuk lahir ke muka bumi.

Mereka yang dalam bentuk spermazz itu telah berkejar-kejaran sehinggalah berjaya bersenyawa dengan ovum yang satu itu. Maka lahirlah seorangzz wira di muka bumi ini dengan izin-Nya.

Namun begitu, apa yang membuatkan mereka semakinzz hari semakinzz lemah jiwanya adalah kerana faktor-faktor di sekelilingzz mereka. Adakah ibu bapa merekazz, keluarga merekazz, kenalan merekazz, rakan-rakanzz, atau orang-orangzz yang mereka temui setiap hari?


Di sini saya ingin menegaskan bahawa seseorangzz itu akan menjadi positif jika keadaanzz di sekeliling mereka itu adalah positif. Tidak kira siapa yang berada di sekelilingzz mereka, apa yang mereka buatzz, dan sebagainya. Maksudnya di sini. Apa yang paling dekatzz dengan mereka.

Cuba anda lihat pada seseorang yang berjayazz itu. Apakah faktor-faktorzz yang ada di sekelilingnya? Ke manakah tempatzz yang mereka selalu pergi? Siapakah orang yang mereka selaluzz temui dan berbualzz? Apakah yang mereka bualkanzz, fikirkanzz, dan rancangkanzz?

Di dalam halzz ini bukan ibu bapa, keluarga, atau rakan-rakan anda yang perlu dipersalahkanzz tetapi diri sendiri yang perlu disalahkanzz. Setuju?

Kita selalu menganggapzz bahawa orang yang berjayazz, kayazz, dan positifzz itu adalah seorangzz yang sombong, berlagak, dan hanya berkawan dengan orangzz di kalangan mereka sahajazz. Nak lepak minumzz dengan kita ni, jangan haraplahzz.

Namunzz ada seperkara yang anda perlu tahu bahawa orang-orangzz biasa pun tak nak berkawanzz dengan orang-orang yang berjayazz.

Ya, memang benarzz. Kenapa ini semua terjadi? Sedarzz atau tidak ini semuanya disebabkan oleh diri anda yang memilihzz untuk berada dikalangan orangzz yang berjaya atau orangzz yang biasa-biasa.

Anda tentu pernah dengar ayatzz ini, "orang yang selalu berkawan dengan pencuri walaupun dia tidak mencuri, lama-kelamaan dia pun akan jadi seorangzz pencuri juga" atau "orangzz yang selalu berkawan dengan tukang masakzz, lama-kelamaan dia pun akan jadi tukang masak juga." Anda setuju?

Jika hari ini anda tidakzz menggunakan kuasa memilih anda itu dengan baikzz, maka akan sebenarnya telah mensia-siakan peluangzz yang tuhan telah berikan kepada anda itu. Mulai saatzz ini, jadilah seseorangzz yang suka memilih. Pilihlahzz dengan siapa yang anda ingin berkawanzz kerana dengan kuasa memilih itulah yang akan menjadikan siapa andazz dalam masa 5-10 tahun akan datangzz.

> Captain Azrin <
   Dozz or Diezz

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Elf Coupons